Galeri Selvin baharı yabancı sanatçılarla karşılıyor

Yazar: Kadir Toprakkaya

Galeri Selvin, bahar ayını yabancı sanatçıların ağırlıklı natürmort eserleriyle karşılıyor. “Batıdan Bahar Esintileri” resim sergisinde dünyaca ünlü pastel sanatçısı, portre ressamı ve natürmort konularının, figürlerin, manzaraların ve iç mekanların ressamı olan Firmin Baes’in eserleri dikkat çekiyor. Sergide yer alan sanatçılar ise şöyle:

Angelina DRUMAUX (1881-1959): Çiçek natürmortlarına odaklanan Belçikalı bir ressamdı. Eserlerinde portreler, manzaralar, deniz manzaraları, natürmortlar ve her ÅŸeyden önce çiçek resimleri yer alıyor. Drumaux’nun eserleri Brüksel’de Belçika devletinin koleksiyonunda ve Liège, Gent ve Paris ÅŸehirlerin müzelerinde bulunmaktadır.

Frans MORTELMANS (1865-1936): Belçikalı ressam ve gravürcü Frans Mortelmans, 1876’dan 1886’ya kadar Antwerp Victor Güzel Sanatlar Akademisi’nde Lucas Victor Schaefels ve Charles Verlat’tan eÄŸitim aldı. BaÅŸlangıçta portreler, tarih resimleri, deniz ve yaÅŸam sahneleri üretti, ancak daha sonra natürmortlar ve özellikle de önemli baÅŸarılar elde ettiÄŸi çiçek kompozisyonları konusunda uzmanlaÅŸtı.

Johan Laurentz JENSEN (1800-1856): Danimarkalı ressam Johan Laurentz Jensen, Danimarka Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki eğitimine paralel olarak, Christoffer Wilhelm Eckersberg ve Cladius Detlev Fritzsch’in öğrencisi oldu. Çiçek düzenlemeleri genellikle hem dekoratif hem de sembolik bir değere sahipti. Danimarkalı bitkilere genellikle egzotik çiçekler ve meyveler, bazen de kuşlar eşlik ediyordu.

Johannes GRENNESS (1875-1963): Johannes Grenness, Norveç’in Drammen kentinde doÄŸdu ancak hayatının çoÄŸunu Danimarka’da geçirdi. Münih’teyken PS Krøyer’in resim okulunda ve ayrıca Wassily Kandinsky’nin (1866-1944) yanında okudu. Bir portreci olarak oldukça kabul görüyor ancak manzaraları ‘en plein air’ izlenimci bir tarzda boyamaktan hoÅŸlanıyordu.

Charles PERRON (1893-1958): Carles Perron Manzara, natürmort ve nü resimleriyle tanınır. Sanatçının bir tablosunun arkasında bir galeri etiketinde ÅŸu yazı bulunmuÅŸtur Charles Perron, 1893’te Plesse’de doÄŸdu ve manzaraları, natürmortları ve çıplaklarıyla tanınıyor. Onun hassas natürmort kompozisyonları özellikle Chardin’in tarzını ve ruhunu hatırlatıyor ve 1921’deki ikinci “Roma Grand Prix’si” de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Societe des Artistes Francais’in üyesidir ve 1928’de hem altın hem de gümüş madalya kazanmıştır.

Galeri Selvin

Firmin BAES (1874-1943): Firmin Baes (1874, Saint-Josse-ten-Noode – 1943, Brüksel), Belçikalı empresyonist bir ressamdı. Dekoratif ressam Henri Baes’in oÄŸlu Firmin Baes, portre ressamı ve natürmort konularının, figürlerin, manzaraların ve iç mekanların ressamı olarak faaliyet gösteriyordu.

Jef Van DeFACKERE (1879-1946): Van de Fackere, 25 yaşında Bruges Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretmen olan erken geliÅŸmiÅŸ bir yetenekti. O, baÅŸkalarının becerilerini geliÅŸtirirken ovaların zengin sanatsal mirasına dalmış bir Akademi adamıydı.

Jean RETS (1910-1998): Rets, renkler ve ÅŸekiller arasındaki oranlara odaklandı. 1956’dan itibaren yardım amaçlı çalıştı. Bu yeni yaklaşım, sanat entegrasyonu projeleriyle sonuçlandı. 1960’lı yıllarda eserlerine neonları dahil ederek optik sanatlarla ilgili sanatlar yaptı. 1990 yılında kariyerinin sonuna kadar sanatsal varsayımlarına sadık kaldı.

Marcel LEPRÄ°N (1891-1933): Farklı üslupları onun zihinsel ve maddi durumunu ifade eden üç dönemi, özellikle büyük tablolardan oluÅŸan Marsilya dönemini ayırt edebiliriz. dekoratif duvar resimleri, Montmartre dönemi oldukça karanlık ve ticari, taÅŸra gezileri dönemi ise daha sıcak ve daha yaratıcı. BoÄŸa güreÅŸi resimlerinde de resmedilmiÅŸtir. Leprin’in resimleri bugün çoÄŸunlukla Ulusal Modern Sanat Müzesi’nde ve Paris Åžehri Modern Sanat Müzesi’nde, Carnavalet Müzesi’nde, Montmartre Müzesi’nde ve Cenevre’deki Petit Palais Müzesi’nde görülebilmektedir.

Emile BOUTİN (1874-1951): Émile Boutin bir mimar, ressam, gravür ve heykeltıraştır.

“Batıdan Bahar Esintileri” sergisini, 21 Mart-20 Nisan 2024 tarihleri arasında Arnavutköy Galeri Selvin ‘de görebilirsiniz.

istanbul sanat dergisi

Ä°lgili Haberler

Yorum Bırak