Ruhu olan tasarımlar zevkli mekânlardır

Yazar: Nil Özer

Gazzella Décor’un kurucuları Yüksek İç Mimar Gaye Berktaş ve İç Mimar Ahu Aktaş, bir dekorun zevkli ve dikkat çekici olmasının sırrını şöyle açıklıyor: “Tasarımlarda yaratılan ruh, mekânlara muhakkak yansımalı.”

Villa, daire, ofis, mağaza, ticari mekân, cafe gibi tüm iç mekânlar için proje ve uygulama hizmetleriyle sizi hayallerinize kavuşturan Gazzella Décor’un sahipleri Gaye Berktaş ve Ahu Aktaş ile keyifli bir söyleyişi gerçekleştirdik. İstanbul Sanat Dergisi okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan başarılı mimarlar hedeflerini anlattı.

Gazzella Decor - Gaye Berktaş ve Ahu Aktaş

Gazzella Décor’un faaliyetlerini ve sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Gaye Berktaş: 2011 yılında Maltepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldum. Yine aynı üniversitede 2016 yılında İç Mimarlık tezli yüksek lisansımı tamamladım. Yüksek lisans programına devam ederken DAP Yapı’da göreve başladım. İletişim Fakültesi’nde doktora programındayım, ancak yoğunluktan dolayı şu an devam edemiyorum. Evli ve iki çocuk annesiyim. Dostum ve meslektaşım İç Mimar Ahu Aktaş’la birlikte Gazzella Décor’u kurduk. Projelendirme, tasarım, uygulama, mobilya tasarım ve üretim olarak tüm iç mekânlarda hizmet veren bir firmayız.

Ahu Aktaş: 1980 İstanbul doğumluyum. Yeditepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden mezun oldum. 10 yıl sektörde çalıştıktan sonra kendi işimi kurmaya karar vererek, Gazzella Décor’u marka yapmayı hedefledim. Evli ve 2 çocuk annesiyim.

Şirket felsefeniz nedir?

Ahu Aktaş: Yaşam alanlarında kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulanı tasarlayarak, doğru uygulama ile çözüme ulaştırmak.

Yollarınız nasıl kesişti?

Gaye Berktaş: Ahu’yla çocuklarımız anaokuluna aynı sınıfta başladı. Bu sene üçüncü sınıfı okuyacaklar ve hâlâ aynı sınıftalar. Bu vesile ile arkadaşlığımız başladı, zaman içerisinde yerini dostluğa bıraktı. Aslında daha önce ortaklıkla ilgili bir planımız yoktu. “Benim hayata geçirmek istediğim bir projem var, bununla ilgili neler yapabiliriz” diye konuşurken, süreç içerinde ortaklık fikri kendiliğinden ortaya çıktı.

Türkiye’de  iç mimariye bakışı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ahu Aktaş: Türkiye’de mekânların ruhunu doğru yansıtan, iç ve dış bütünlüğü olan projeler yapıldığına inanıyorum. Ülke olarak iç mimaride, özellikle uygulama ve işçilikte birçok ülkeden daha ilerideyiz.

BİRBİRİNDEN İLGİNÇ İSTEKLER GELİYOR

“Hayallerinizi bize anlatın, gerçekleştirelim” diyorsunuz. Bugüne kadar çok ilginç talepler, farklı hayallerle gelen oldu mu?

Ahu Aktaş: “Hayallerinizi bize anlatın, biz gerçekleştirelim” diyoruz. Çünkü, kişiye özel tasarım yapılmasından yanayız. İlginç taleplerle gelenler oluyor, odanın yarısını akvaryum isteyerek içinde yatak olması gibi… Bu talepleri gerçeğe en yakın şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Gazzella Décor olarak tasarlamayı çok arzu ettiğiniz bir mekân var mı?

Gaye Berktaş: Yeniden işlevlendirme konusuna ilgi duyuyorum. Daha önce başka bir amaçla kullanılan bir yapının, tarihi dokusuna sadık kalmak şartı ile yeni bir amaç için kullanılmak üzere revize edilmesine yani. Örneğin, eski İstanbul Cezaevi’nin günümüzde Four Seasons Hotel olarak kullanılması, eski tütün fabrikasının günümüze Kadir Has Üniversitesi olarak faaliyet göstermesi gibi…

Ahu Aktaş: Taş ev projesi tasarlamak diyebilirim. Cumbalı, ahşap ve taş dokulu bir evin iç mekânını planlamak, böyle bir projeye imza atmak çok isterim.

Gazzella Decor - Gaye Berktaş ve Ahu Aktaş

DOĞALLIK VE MİNİMALİZM TREND

Şu anda iç mimaride trend nedir?

Gaye Berktaş: Kesinlikle minimalizm olduğunu düşünüyorum.

Ahu Aktaş: Yaşadığımız süreçten de etkilenerek, doğallık arayışı her şeye etki ediyor. Ahşap, cam, taş gibi geleneksel malzemeler yıllardır trend olmaya devam ediyor. Mobilya renklerinde yeşilin tonları ve gri hâkimliğini koruyor. Dekorasyon alanında kullanılan kumaş seçeneklerinde kadife bu sene de döşemelik kumaş, yatak başı seçenekleri jüt ve keten gibi doğal kumaşlarla birlikte kullanılmaya devam edilecek. Doğallığından dolayı çok tercih edilen mermerler bu sene de trend diyebiliriz.

Çok zevkli bir ev demeniz için sizce hangi kriterlerin olması gerekir?

Gaye Berktaş: Bir evin çok zevkli olduğunu düşündürten kavram asla çok lüks, yüksek paralar ödenerek yapılmış mekânlar değil. Zevkli olduğunu düşündürten kavram, o mekâna ruh kazandırmaktır. Çok büyük paralara döşenmiş ama ruhu olmayan nice mekânlar gördüm. Sürekli kendinize burada bir şey eksik dersiniz bu mekânlarda. Bu nedenle en önemli kriter, ruh kazandırmak.

Ahu Aktaş: Ben bütünlükte uyumu ve sadeliği seviyorum. Her mekân kişinin kendi yaşam tarzını yansıtıyor. Kişiyle doğru özdeşleşiyorsa, benim zevkimden çok farklı olan bir evi de çok beğenebiliyorum.

Mesleğiniz dışında sanatın farklı alanlarıyla ilgileniyor musunuz?

Gaye Berktaş: Zaman olarak fırsatım olursa kendi özel resim sergimi açmak isterim.

Ahu Aktaş: Üç senedir tezhip dersi alıyorum. Prof. Dr. Münevver Üçer’in öğrencisiyim. Tarihsel kültürümüzün ve bu özel sanatın sevdalısı bir iç mimar olarak, kendi çalışmalarımı dekor ürünleriyle buluşturup sanatseverlerin beğenisine sunmayı hedefliyoruz.

Gazzella Décor’un bundan sonraki hedefleri neler?

Gaye Berktaş: Akılda iz bırakan, toplumun gerçek ihtiyaçlarına cevap niteliğinde yararlı üretimler ortaya çıkarmak en büyük isteğimdir.

Ahu Aktaş: Öncelikli hedefimiz, projelerimizi doğru kararlar alarak en iyi şekilde yürüterek müşteri memnuniyetini sağlamak ve Gazzella Décor’u iç mimarlık alanında A’dan Z’ye hizmet veren iyi bir marka hâline getirebilmektir.

istanbul sanat dergisi

İlgili Haberler

Yorum Bırak