Dünyanın dört bir yanından sanatçıları bir araya getiren çağdaş sanat fuarı Art Dubai’nin 16. edisyonu, ön izlemeyle sanatseverlerle buluştu. Uluslararası sanat dünyasının en önemli fuarlarından biri olan Art Dubai ‘ye, 43 ülkeden 130’dan fazla galeri katıldı.
Açılış toplantısında konuşan Art Dubai Direktörü Benedetta Ghione, fuarın her yıl yenilikler sunmaya çalıştığını belirtti. Bu yılın geniş programının ve etkinliğin, bölgenin yaratıcı endüstrileri için bir buluşma noktası olma rolünü tam olarak yansıttığını aktaran Ghione; “Bağımsız bir kuruluş olarak, Dubai’deki yaratıcı ekonomi için bir katalizör, büyük beyinleri bir araya getiren ve bu canlı ekosisteme katkı sunan kültürel bir yapıyız” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DEN KATILAN GALERİLERİN SEÇKİLERİ GERÇEKTEN ÇOK BAŞARILI”
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan fuarın Sanat Direktörü Pablo del Val ise etkinlikte 6 kıtadan 130’un üzerinde çağdaş, modern ve dijital galerinin yer aldığını söyledi. Covid-19 salgınının etkisini yitirdiği ve sanatçıların eserleriyle geleceğe bakabildiği böyle bir sanat fuarında bulunmanın heyecan verici olduğunu dile getiren Val, Art Dubai’nin uluslararası koleksiyonlarda yeterince temsil edilmeyen bölgeler için bir fırsat sunduğuna işaret etti. Pablo de Val, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu, bu yıl katılan galerilerin hem kalitesine hem de coğrafi dağılımına yansıyor. Batı dışı sanata yönelik artan ilgi ve iştahı, sanat dünyasının geleneksel merkezlerinin ötesindeki galerilerin güçlenmesini ve Art Dubai’nin burada oynadığı rolü vurgulamak istiyoruz. Örneğin, bu yılki seçkide Türkiye’den beş galeri yer alıyor ve bunlar Afrikalı yahut Asyalı farklı bakıştaki galerilerle diyalog fırsatı yakalıyorlar. Art Dubai olarak bu çoğulculuğu önemsiyoruz.” Türkiye’den katılan galerilerin seçkilerine de değinen Val; “Ana bölümde 76 galeri yer alıyor ve başvurular arasında seçim yapmak gerçekten zor oluyor. Ancak Türkiye’den katılan galerilerin seçkileri gerçekten çok başarılı. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’den daha fazla heyecan verici proje başvurursa, galerilerin sayıları artacaktır” ifadelerini kullandı.

GELİRİN YARISI TÜRKİYE VE SURİYE’DEKİ DEPREMZEDELERE BAĞIŞLANACAK
Pablo de Val, Art Dubai ‘nin bilet satışından elde edilen gelirin yarısının Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremler için bağışlanacağını aktararak; “Türkiye ve Suriye ile kültürel olarak çok yakınız, elimizden ne geliyorsa onu yapmalıyız. Sanat topluluğu bu konularda duyarlı olmalı ve destek sunmalı” şeklinde görüşünü paylaştı.

REFİK ANADOL DA YENİ PROJESİNİN İLK FAZINI SUNACAK
Orta Doğu’nun önde gelen sanat fuarı olan Art Dubai’ye bu yıl Türkiye’den de beş galeri katıldı. Contemporary bölümünde Türkiye’den Zilberman Gallery, x-ist, Pilevneli, Dirimart ve Sanatorium yer alırken, yeni medya sanatçısı Refik Anadol da “Glacier Dreams” projesinin ilk fazını sunacak. Madinat Jumeirah’ta yapılacak fuarın ön izleme günleri 1-2 Mart, herkese açık olan günleri ise 3-5 Mart arasında sanatseverlerle buluşacak.




