Sadık Paşa Konağı tarihi ve ruhuyla yeni sahibini bekliyor

Yazar: Kadir Toprakkaya

Önümüzdeki günlerde inşası tamamlanacak olan Galataport ile birlikte İstanbul’da sanatın merkezi olmaya hazırlanan Cihangir bölgesinin en değerli gayrimenkulü “Sadık Paşa Konağı” satılıyor. Bünyesinde 170 yıllık tarih ve mimari tasarım ruhu barındıran konak, sergilediği muhteşem Boğaz manzarası ile görenleri kendisine ve İstanbul’a bir kez daha hayran bırakıyor.

FİLM YAPIM ŞİRKETLERİNİN GÖZDESİ

Konak, taşıdığı tarihi değer nedeniyle başta yerli ve yabancı film yapım şirketleri olmak üzere pek çok firma tarafından talep görüyor. 460 m2 arsa üzerinde 6 normal kat ve çatı katından oluşan, 1320 m2 kapalı alana sahip olan Sadık Paşa Konağı; İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Kararı ile II. Derece Koruma Grubu’nda yer alıyor. Sadık Paşa Konağı’nın satış sürecini, yetkili danışmanlar Selda Binbaşıoğlu, Deniz Ünlü ve Yeliz Yılmaz yürütüyor. İlgilenenler, info@cihangirsadikpasakonagi.com adresine mail göndererek detaylı bilgi alabilirler.

SADIK PAŞA KONAĞI HAKKINDA

Bilindiği gibi bu semt, ismini Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Cihangir’den almış. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın kefareti Cihangir, “dünyayı sırtında taşıyan” anlamına geliyor. Öyle ki şehzadenin adını taşıyan bu semt de dünyayı sırtında taşıyor. Cihangir; camileri, medreseleri, köşkleri ile Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu, Osmanlı’nın hemen her döneminde cazip bir yerleşim bölgesi olarak Pera’nın diğer mahallelerinden daha farklı bir nitelik arz etmiş.

Polonezköy’ün kurucusu Mikhail Chaikovski, Osmanlı tabiyesine geçerken Mehmet Sadık Paşa adını almış. Cihangir’de 1850’de yaptırdığı 24 odalı bu konağa isim vermemiş ama halk arasında Sadık Paşa Konağı olarak bilinmekte. Polonya asıllı Sadık Paşa’nın (1850-1872) evi, ülkesine dönerken ünlü silah tüccarı August Hüber’e satılmış (1872). Birinci Dünya Savaşı bitiminde Betül Mardin’in dedesi Adliye Nazırı Necmettin Kocataş tarafından satın alınmış. Bir yıl kadar Japon Konsolosluğu (1926), Kocataş ailesinin kışlık evleri (1927-1950), Amerikan Kültür ve Sanat Dershanesi (1952) olduktan sonra, 2000’li yıllarda çeşitli sergilere, defilelere ve pek çok filme ev sahipliği yapıyor Sadık Paşa Konağı…

Sadık Paşa Konağı
Pek çoğumuzun önünden geçerken “Ne kadar güzel bir bina” diyerek hayaller kurduğu, Boğaz’a nazır Sadık Paşa Konağı, şimdilerde zengin hafızası, tarihi ve ruhuyla yeni sahibini bekliyor…
istanbul sanat dergisi

İlgili Haberler

Yorum Bırak