“Sanatla Randevu” grubunun son durağı İstanbul Resim ve Heykel Müzesi oldu

Yazar: İrem Toprakkaya


Sanatsal etkinliklerin önemli bir markası haline gelen “Sanatla Randevu” grubunun ocak ayı durağı, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi oldu. Düzenlediği butik turlarla dikkatleri çeken ünlü turizmci Ayşe Kaynarcalı ve Yonca Ebuzziya önderliğinde 13 Ocak günü gerçekleşen sanat gezisine, Sanat Tarihi Uzmanı Banu Küçüksubaşı anlatımlarıyla eşlik etti.

Saat 10.45’te İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin giriş alanında buluşan “Sanatla Randevu” üyeleri, Banu Küçüksubaşı’nın anlatımıyla tek kata yayılmış sergi alanını gezdiler ve sergilenen eserler hakkında ayrıntılı bilgi aldılar. Yaklaşık 3 saat süren gezinin son bölümüne, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi ile Baksı Müzesi Kurucusu ve Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da katıldı.

sanatla randevu

YOĞUN İSTEK ÜZERİNE 20 OCAK’TA TEKRARLANACAK

Sanat Tarih Uzmanı Banu Küçüksubaşı, sergiye ilişkin olarak “Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan devrimler ve Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda, köyler ve şehirler için farklı idealler ve yaşam tarzlarının benimsetildiğini görüyoruz. Köylerde tarım, çalışmak, üretmek, gelenekler, temel eğitim, birlik beraberlik, pastoral manzaralar gibi konular karşımıza çıkarken; şehirlerde burjuva tarzı bir yaşam stili, giyim/kuşam, şehir hayatı, bireyselleşme, diğerlerinden farklı olma çabaları dikkatimizi çekiyor. Bununla birlikte hem üretim ve kalkınmanın hem de kırsal kesimin eğitilmesinin yanında duran ve katkı sağlamaya çalışan, diğer yandan çoğu yurt dışında farklı yaşam tarzlarına da şahitlik etmiş olan sanatçılar, bu iki tarafın neresinde konumlanıyordu? Kırsal kesime sanatı götürmek amacıyla yola çıkan ve bu doğrultuda hayal kırıklığı yaşayan Erken Cumhuriyet Dönemi’nin idealist sanatçıları, bari şehirliler tarafından anlaşılabilmiş miydi? Türk sanatının baş yapıtları arasında kabul edebileceğimiz Ali Avni Çelebi’nin ‘Maskeli Balo’ resmi, bize bu konuda nasıl ipuçları veriyor? Bu soruların cevaplarını aradık. Yoğun istek üzerine gezimiz 20 Ocak’ta tekrarlanacak. Tüm sanatseverleri bekliyoruz” dedi.

Sanat Tarihi Uzmanı Banu Küçüksubaşı; Zeki Faik İzer, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya Güran, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi ünlü ressamların eserlerini sadece sanatsal olarak değil; ayrıca tarihsel, sosyolojik, psikolojik alt yapısı ile birlikte değerlendirdi. (Zeki Faik İzer’in “İnkılap Yolunda” adlı çalışması)
sanatla randevu
Bedri Rahmi Eyüboğlu – “İlk Geçen Tredi Seyreden Köylüler” (solda)
Halil Paşa – “Mısır’dan Nil’e Vapur”
Melek Celal Sofu – “Eski Büyük Millet Meclisi Kürsüsünde Kadın”
Şeref Akdik – “Millet Mektebi”
Turgut Zaim – “Doğu ve Batı Halkının Atatürk’e Şükranı”
sanatla randevu
İbrahim Çallı – “Manolyalar”
Ahmet Uzelli – “Ekmek Pişiren Köylü Kadınlar”
istanbul sanat dergisi

İlgili Haberler

Yorum Bırak