Türkiye’nin ilk müzesi günde 3 bine yakın ziyaretçi ağırlıyor 

Yazar: Hande Balcan

Osmanlı Dönemi’nde kurulan Türkiye’nin ilk müzesi Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri, yeni teÅŸhir ve tanzim çalışmalarından sonra kapalı olan bölümlerin de açılmasıyla çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

Bir yanı Gülhane Parkı’na, diÄŸer bir yanı da Topkapı Sarayı’na bakan, Tarihi Yarımada’nın en güzide noktalarından birinde bulunan Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri, içinde deÄŸiÅŸik coÄŸrafyalara ait barındırdığı çok sayıda eserle binlerce yıl öncesine ışık tutuyor.

Bahçesindeki büyük ağaçların arasında tarihi eserlerin yerleştirildiği alanda bulunan müze, tarihin sessiz anılarını ziyaretçilerin hafızalarında canlandırıyor.

Paleolitik dönemden başlayarak bugüne kadar birçok nadide eseri barındıran müzede çeşitli kültürlere ait tarihi eserler dünyanın bir çok noktasından gelen ziyaretçilerle buluşuyor.

Müzede özellikle İskender Lahdi başta olmak üzere, dünyanın en büyük lahdi olarak bilinen ve milattan sonra 3. yüzyıl ortası döneme ait Sidamara Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Lykia Lahdi gibi nadide eserlerin yanında, Büyük İskender Heykeli, Nehir Tanrısı heykeli, Aslan Heykelleri ve Medusa Başlı Madalyon ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin Afganistan’dan Romanya’ya, Filistin’den Anadolu’nun herhangi bir coÄŸrafyasına ait eserlerle çok büyük bir koleksiyondan oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

Etütlük eserlerin de sayılması halinde milyonlarca tarihi eserden oluşan bir müze koleksiyonu ortaya çıktığını belirten Asal, şöyle devam etti:

“Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri aslında dünyada gerçekten ilk 5 müze içinde. Mesela Ä°ngiltere için British Museum ne ifade ediyorsa, Fransa için Louvre Müzesi neyi ifade ediyorsa Türkiye için de Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri aynı ÅŸeyi ifade ediyor. Enlerin ve ilkleri müzesi burası. Yani ilk aÅŸk ÅŸiiri burada, ilk yazılı barış antlaÅŸması KadeÅŸ AntlaÅŸması burada. Dünyanın en büyük lahdi Sidamara Lahdi burada. Dünyanın yine ilk kadastro tableti diyebileceÄŸimiz çivi yazılı bir belge, o da burada ama en önemlisi de Ä°skender Lahdi. Dünyanın bence en önemli arkeolojik ve sanatsal deÄŸer taşıyan eseri de Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri’nde.”

Ä°stanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Müze-i Hümayun adıyla kurulan Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi olduÄŸuna iÅŸaret eden Asal, müzeciliÄŸin tarihiyle eÅŸ deÄŸer olan binada 1 milyona yakın envanterlik eser bulunduÄŸunu anlattı.

Ä°stanbul Arkeoloji Müzelerinin aslında tek bir birim olduÄŸunu, ancak “Arkeoloji Müzesi”, “Eski Åžark Eserleri Müzesi” ve “Çinili Köşk Müzesi” olmak üzere üç ana birimden oluÅŸtuÄŸunu hatırlatan Asal, 300’e yakın eserin sergilendiÄŸi Ä°stanbul Havalimanı dış hatlar terminalindeki Anadolu Uygarlıkları Müzesi’nin de görülmeye deÄŸer olduÄŸunu kaydetti.

MÜZELER HAFTASI KAPSAMINDA YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Asal, müzeciliÄŸin son yıllarda çok büyük bir aÅŸama kaydettiÄŸini belirterek, Anadolu’nun birçok yerinde çok önemli, büyük ve modern müzelerin ziyarete açıldığını söyledi.

Müzelerin hem dijital ve teknik imkanlarla korunduğunu hem de restorasyon, konservasyon işlemlerinin bölge laboratuvarlarında yapıldığını dile getiren Asal, şöyle konuştu:

“Eserlerimizin her türlü bakım, onarım ve koruma hizmeti dünya ölçeklerinde, dünyanın çaÄŸdaÅŸ müzelerinde nasıl olduysa bizde de aynı ÅŸekilde devam ettiriliyor. Müzemizin yeni teÅŸhir, tanzim çalışmaları bitti. Yeni teÅŸhir tanzim çalışmalarından sonra uzun zamandır kapalı olan belli bölümlerin açılmasıyla müzeye yoÄŸun bir ilgi oldu, ziyaretçi sayımız da artmaya baÅŸladı. Müzeler Haftası’nda da Ä°stanbul Arkeoloji Müzelerine yoÄŸun ilgi gösteriliyor. Müzeye günlük ortalama 1500 civarında ziyaretçi geliyor, ancak bu sayı bazı günlerde 2 bini geçip 3 bine dayanıyor. Umarım günlük 4-5 binleri bulur. Bütün beklentimiz bu. Bütün halkımızı da müzemizi ziyaret bekliyoruz.”

istanbul sanat dergisi

Ä°lgili Haberler

Yorum Bırak